Reportaje del mes Diputació de Barcelona (Texto en catalán)

Goccia Verde en Aragón en Abierto (Aragón TV)
30 julio, 2016
La Xarxa logo
Entrevista a Pere Ruiz de Goccia Verde Badalona (En catalán)
13 octubre, 2016

Reportaje del mes Diputació de Barcelona (Texto en catalán)

diputacio-de-barcelona

Butlletí e-Comerç

Reportatge del mes (Setembre 2016)

Goccia Verde: l’aposta pel comerç de proximitat, l’economia i el medi ambient

La Gerència de Serveis de Comerç entrevista Dolores Martos, dependenta a Goccia Verde.

Els orígens de l’empresa

Amb la voluntat de protegir el medi-ambient i d’apostar pel comerç de proximitat, l’any 2009 va néixer a Itàlia, de la mà de Matilde Leone, la marca Goccia Verde (Gota Verda en italià): una gamma de productes de neteja ecològics que té per finalitat provocar la conscienciació social, transformar l’organització productiva i distributiva, i permetre que el consumidor pugui aportar en la seva vida quotidiana la seva “gota” en la defensa del medi ambient. Es tractava d’oferir als clients la possibilitat de netejar la llar sense embrutar el planeta.

Fervents defensors del Km 0, per atendre la demanda potencial que hi havia en el mercat espanyol l’empresa es va traslladar a Espanya, a Montcada i Reixac, on va obrir una planta de producció, de la qual els proveïdors són també locals.

La seva expansió

L’any 2012, i després que el gabinet d’estètica on treballava hagués de tancar a causa de la crisi, Lola (Dolores Martos) va tenir l’oportunitat de reorientar la seva vida laboral cap al terreny del comerç de proximitat especialitzat en la protecció del medi ambient. L’empresa Goccia Verde li va donar la formació necessària i va obrir la primera botiga al barri de Sant Antoni, a Barcelona, de la qual la Lola n’és la responsable.

Així, l’any 2012 varen obrir a Barcelona, als barris de Gràcia i Sant Antoni, les dues primeres botigues Goccia Verde a l’Estat espanyol. Poc després ho anirien fent altres establiments franquiciats de la firma en altres barris de la ciutat (Clot, Sants…) i altres municipis de Catalunya i la resta d’Espanya. Consultar tots els punts de venda al seu web www.gocciaverde.net/es/puntos-de-venta.

La forta expansió en plena crisi es deu en part al fet que la població cada dia és més conscient de la importància de preservar el medi-ambient i que cal fer-ho a tot nivells i des de tots els àmbits: també des del individual i domèstic. Però el seu èxit també es deu a altres factors, com el fet de tenir una oferta especialitzada de qualitat i econòmica i un tracte personalitzat.

Oferta especialitzada

Basant-se en la reutilització dels envasos per no generar residus, els productes, a més, són biodegradables en un 90-100%, i no contenen fosfats, ni sulfats, ni amoníacs, ni conservants, ni oli de palma. No estan testats en animals, són hipoalergogens i han estat formulats amb ingredients d’origen vegetal. “Són els més ecològics que hi ha en el mercat”, explica la Lola.L’oferta s’ha anat adaptant a la demanda dels clients: si al principi eren només productes per a la neteja de la llar, ara proposen també cosmètics, d’higiene personal, protectors solars… i han ampliat la gamma de productes de neteja de la llar (parquet, fusta, rajoles, desengreixants, paper higiènic…).

Preus econòmics

Els productes estan elaborats a Montcada i Reixac i arriben a la botiga directament de la fàbrica, sense intermediaris. S’estalvien, doncs, el majorista i poden ser més econòmics.

Atès que el client reutilitza els envasos i no ha de pagar el continent, només el contingut, això també abarateix molt el preu. D’altra banda, com que no hi ha envàs, tampoc no hi ha disseny ni les despeses de packaging que aquest implica i que sempre repercuteixen en el preu final.

Com que no es fa publicitat -o molt poca-, en la compra del producte no es paguen les despeses publicitàries. El producte es pot vendre, doncs, a preus molt assequibles. “La nostra publicitat és el boca-orella. Els veïns s’ho expliquen entre ells.. i després vénen a comprar”, afirma la Lola.

D’altra banda, els productes venuts no contenen cap tipus de farciment, que normalment serveix per incrementar el volum -no la qualitat- del que es compra. Així, amb una quantitat més petita  de producte, es pot obtenir un resultat molt més bo: més rentades a les rentadores, al renta-plats, etc… amb l’estalvi consegüent.

Així mateix, cada client escull la quantitat exacta de producte que vol comprar, sigui poca o molta, i a cada producte la Lola hi posa una etiqueta explicativa, amb la composició i les instruccions d’ús. “No hi ha cap quantitat establerta. N’hi ha que se’n duen la caixa sencera… Per tant, és a l’abast de tots els pressupostos.”

Comerç de proximitat, tracte personalitzat

Goccia Verde aposta pel comerç de proximitat i el tracte proper i personalitzat. “Em demanen informació del que van a comprar. Jo els explico la composició de cada producte, les seves característiques i la seva utilització. Conec tots els clients” diu la Lola “M’expliquen el que necessiten i jo els aconsello cas per cas. De vegades em truquen per consultar-me coses… com treure  una taca que s’acaben de fer… per exemple. És clientela fixa, de totes les edats, que porta a més clientela”.

“Molts entren a la botiga preguntant què és i què hi venc, i jo els dono la informació… Dies més tard vénen amb envasos buits perquè els ompli. Pel que fa als clients habituals, em deixen els envasos, em diuen el que volen, i al cap d’una estona els passen a recollir.”

Campanyes de promoció i difusió

La difusió es fa principalment a través del boca-orella, però en alguna ocasió també s’ha fet publicitat a la ràdio, a alguna televisió local i al metro de Barcelona. Participen en les xarxes socials com Facebook, Twitter, Instagram i YouTube.

L’AMPA d’una escola del barri va organitzar una visita dels alumnes al local quan estudiaven el comerç de proximitat i la Lola els va poder explicar la singularitat de la botiga i dels productes. I ara els que vénen a comprar de part de l’escola tenen un petit descompte.

D’altra banda, l’any 2015 Goccia Verde va fer el sorteig “Goccia Selfie”: els clients es podien fer una fotografia amb algun dels productes de l’establiment i penjar-la al Facebook, on es podia votar la millor fotografia. La més votada va guanyar un cap de setmana per a dues persones a Copenhaguen. També han participat en alguna Fira, com Expofranquicias, a Madrid.

Goccia Verde està en expansió; ha sabut combinar la presa de consciència de la població amb la venda de productes d’excel·lent qualitat a bon preu, tot fomentant la reutilització d’envasos i el comerç de proximitat. La franquícia té el projecte d’obrir aviat tres nous establiments… No coneix la crisi. Des de la Gerència de Serveis de Comerç desitgem que Goccia Verde segueixi apostant per la presa de consciència, el consum responsable i sostenible i el comerç de proximitat.


2 Comments

 1. Montserrat dice:

  Em sap molt de greu que essent una empresa catalana, tant el web com l’etiquetatge es facin només en castellà. Penso que s’hauria de fer en totes les llengües de l’estat.

  • Goccia Verde dice:

   (CAT) Hola Montserrat. Gràcies per contactar amb nosaltres. Som una empresa d’àmbit estatal, per aquest motiu ens comuniquem i etiquetem els productes en castellà, però, com pot comprovar vostè mateixa, a totes les botigues que tenim a Catalunya, els elements gràfics i la rotul·lació la tenim en català, precisament per donar el servei de proximitat que reclama. Pensem que l’important en el nostres cas, és el respecte pel medi ambient i aportar una alternativa de consum responsable i sostenible. Per això, esperem i desitgem que la llengua no sigui un impediment. Salutacions

   (ES) Hola Montserrat. Gracias por contactar con nosotros. Somos una empresa de ámbito estatal, por este motivo nos comunicamos y etiquetamos los productos en castellano, pero, como puede comprobar usted misma, en todas las tiendas de Cataluña, los carteles y la rotulación la tenemos en catalán, precisamente para dar el servicio de proximidad que reclama. Pensamos que lo importante en nuestro caso, es el respeto por el medio ambiente y aportar una alternativa de consumo responsable y sostenible. Por ello, esperamos y deseamos que la lengua no sea un impedimento. Saludos

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Español